Wanneer
-
04 april ’25 (vr)van 20.00 u tot 22.30 u
Prijs
€ 15,00 (65+ - 14,00 euro, -26 - 11,00 euro, Vriendenpas - 11,00 euro, Kansentarief met UiTPAS Reynaert - 3,00 euro)Locatie
- naam
- Cultuurhuis Stekene
- adres
- Polenlaan 149190 Stekene
Contact
- Telefoon
- 03 790 03 71
- cultuur@stekene.be
- bibliotheek@stekene.be
Info
Filip Osselaer, Aimé Claeys & 'mystery guest
Bij elke duik in de geschiedenis van het Belgische wielrennen kom je Flandria
tegen. De West-Vlaamse ploeg was in de jaren '60 en '70 de onbetwiste nummer
één op de internationale scène. Van 1959 tot en met 1979 was Flandria de norm in het wielrennen. De naam verwees naar het gelijknamige fietsen- en bromfietsenbedrijf van de familie Claeys in Zedelgem. Op zijn hoogtepunt stelde het bedrijf honderden mensen te werk en lag het aan de basis van een echte community in de wijk 'De Leeuw' in Zedelgem. Zoon Aimé Claeys, die bij wijze van spreken tussen de renners geboren werd, mocht al op zijn 13e een eerste keer naar de Ronde van Frankrijk.
De anekdotes en verhalen die hij zich herinnert, getuigen van tijden met een gouden gloed.
Bij Flandria fietsten grote namen. Niet alleen Freddy Maertens en Joop Zoetemelk maar ook Rik Van Looy, de broers Roger en Erik De Vlaeminck, Michel Pollentier, Walter Godefroot, Eric Leman en in z'n laatste jaar ook de Nederlander Jan Janssen (Tourwinnaar van 1968) verdedigden de kleuren van Flandria. Nadat Pollentier op Alpe d'Huez geel had veroverd in de Tour van 1978, werd hij bij de dopingcontrole betrapt op een poging tot fraude. Toen was het einde van de wielerploeg Flandria nabij. “We hebben altijd horen vertellen dat er een complot gesmeed was”, zegt Aimé.
Spannende verhalen, schetsen van het leven in de jaren zestig en zeventig, Vlaamse muziek die uit elke jukebox schalde, het zijn elementen die allemaal aan bod komen in 'Het verhaal van Flandria'.
In samenwerking met Stekene Koerst.