Gemeente Stekene

Proefproject overlast hondenpoep

Hondenpoep hoort thuis in de vuilnisbak of hondenpoepzuil. Overlast van hondenpoep staat in de top drie van meest irritante zaken, vooral bij niet-hondenbezitters. Daarom start gemeente Stekene met een sensibiliseringsactie en plaatst daarnaast ook als proefproject hondenpoepzuilen op vier hotspots.

Het is voor niemand fijn als de voetpaden, grasvelden en speelterreintjes vervuild worden met hondenpoep. Bovendien bevestigen verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat hondenpoep een negatief effect heeft op het leefmilieu.

Hondenpoepzuilen op 4 locaties

De gemeente Stekene werkt aan een beter milieu en plaatst daarom als proefproject hondenpoepzuilen op vier hotspots.

Vanaf 1 augustus staat er zo’n zuil in:

  • Park Zomerhuis
  • de Flandrienlaan (Klein-Sinaai)
  • de Muziekwijk (Kemzeke)
  • ter hoogte van de hondenlosloopweide aan het kerkhof in Stekene.

De ingezamelde hondenpoep wordt door middel van een innovatief composteringsproces tot compost verwerkt … een uniek concept. Het proefproject loopt tot 31 oktober 2024 en wordt daarna geëvalueerd.

Hondenpoepvlagjes

Tegelijkertijd start de gemeente in het kader van dit project een sensibiliseringsactie.

Om hardleerse hondeneigenaars op hun gedrag te attenderen, worden hondenpoepvlagjes in of langs achtergelaten hondenpoep neergeplant. Na een aantal dagen worden deze weggenomen om geen nieuwe bron van zwerfvuil te creëren.

Waarom dit proefproject?

Hondenpoep die niet in de vuilnisbak belandt, maar in de berm of op de stoep wordt gecategoriseerd als zwerfvuil. Hondeneigenaars zijn volgens het politiereglement (GAS) verplicht een zakje bij hebben om de ontlasting van hun hond op te ruimen.

Hondenpoep kan naast hinderlijk ook gevaarlijk zijn. In hondenpoep zitten namelijk gevaarlijke wormen en eitjes die overdraagbaar zijn op de mens. Na het opruimen van de hondenpoep blijven die bacteriën aanwezig in het gras. Op deze manier komen ziekteverwekkers in de omgeving terecht en vormt dit een risico voor de volksgezondheid.

Met de hondenpoepzuilen en -vlagjes probeert de gemeente de mensen bewust te maken van deze problematiek.

op 27 juli 2024
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP