Gemeente Stekene

Verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen vanaf 1 januari 2025

Verhuur je een woning in Vlaanderen, dan kan je met een conformiteitsattest aantonen dat deze aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet. Vanaf 1 januari 2025 wordt een conformiteitsattest verplicht. Dit gebeurt gefaseerd afhankelijk van het bouwjaar van je huurwoning.

Wat is een conformiteitsattest?

Wie in Vlaanderen een woning verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is. Het conformiteitsattest is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat jouw woning aan de minimale woningkwaliteitsnormen (op vlak van veiligheid, gezondheid, ...) voldoet.

Als verhuurder ben je dan zeker dat je huurwoning voldoet aan de kwaliteitseisen bij het begin van de verhuur, een groot voordeel bij eventuele betwisting. Het conformiteitsattest is de beste garantie voor een goede verhuur.

Is een conformiteitsattest verplicht?

Momenteel kan je als verhuurder vrijwillig een attest aanvragen.

Vanaf 1 januari 2025 wordt het verplicht om over zo'n attest te beschikken bij een nieuwe verhuring van een woning gebouwd vóór 1950. Vanaf 2027 is het verplicht voor huurwoningen met bouwjaar 1965 en ouder ... De verplichting gebeurt in zes fasen:

  • Fase 1: huurwoningen met bouwjaar 1950 en ouder - verplicht vanaf 1 januari 2025

  • Fase 2: huurwoningen met bouwjaar 1965 en ouder - verplicht vanaf 1 januari 2027

  • Fase 3: huurwoningen met bouwjaar 1980 en ouder - verplicht vanaf 1 januari 2029

  • Fase 4: huurwoningen met bouwjaar 1995 en ouder - verplicht vanaf 1 januari 2031

  • Fase 5: huurwoningen met bouwjaar 2013 en ouder - verplicht vanaf 1 januari 2033

  • Fase 6: alle huurwoningen jonger dan 20 jaar - verplicht vanaf 1 januari 2035

Het conformiteitsattest is in het voordeel van huurder en verhuurder. Stekene wil zo de kwaliteit van de woningen op de huurmarkt waarborgen.

Hoe vraag je dit aan?

Klik hier om een conformiteitsattest aan te vragen.

Download het formulier, vul het in en bezorg het via mail aan team Bouwen en Wonen (bouwenenwonen@stekene.be). Je krijgt zo snel mogelijk een afspraak met een woningcontroleur. Als je woning voldoet aan de kwaliteitseisen, ontvang je een attest dat 10 jaar geldig is.

op 26 augustus 2024
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP