Gemeente Stekene

Nieuwe uitbraak vogelgriep in pluimveebedrijf Stekene

Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) meldt ons vandaag (6 maart) dat de vogelgriep is vastgesteld in een pluimveebedrijf in Stekene en bakent een beschermingszone met een straal van 3 km af en een bewakingszone met een straal van 10 km.

In beide zones gelden strikte maatregelen die op de FAVV website gepubliceerd worden.

Gezien het bedrijf in de reeds bestaande 3 km zone van de vogelgriep uitbraak van het pluimveebedrijf in Sint-Gillis-Waas lag, komen de zones voor een groot deel overeen. De overlappende delen zullen dus niet op de voorziene datum van 20 maart kunnen opgeheven worden, de einddatum van het opheffen van de nieuwe haard zal rond 5 – 6 april liggen.

Volgende gemeenten/steden zijn betrokken:

  • Beschermingszone =3km
    • Betrokken gemeentes : Sint-Gillis-Waas, Stekene

  • Bewakingszone = 10 km
    • Betrokken gemeentes: Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster
 
Maatregelen FAVV
  • In de afgebakende gebieden moet het pluimvee opgehokt of minstens afgeschermd worden om contact met wilde vogels te vermijden.
  • Daarnaast wordt ook een inventarisatie gevraagd van het gehouden pluimvee bij geregistreerde houders in de zones. Deze houders worden op de hoogte gebracht door het FAVV, zij dienen hun inventaris dan ook aan ons rechtstreeks over te maken.
  • In de afgebakende gebieden is het verzamelen van pluimvee en vogels verboden.
  • Specifiek voor de duivensport: duivenhouders in de 3 km zone moeten hun dieren tijdelijk binnen houden en kunnen niet deelnemen aan wedstrijden, duivenhouders gelegen in de 10 km zone mogen hun duiven lokaal rond de duiventil laten vliegen MAAR mogen niet deelnemen aan wedstrijden.

Deze maatregelen gaan nu in en blijven van kracht tot ze opgeheven worden door het FAVV. 

Dit geldt zowel voor het pluimvee van particulieren, hobbyisten als van commerciële houderijen van pluimvee. Het FAVV benadrukt dat er geen gezondheidsrisico's zijn voor mensen.

Vind je een dode of zieke vogel? Laat het dier liggen en neem contact op met de influenza-lijn van het FAVV op het nummer 0800 99 777 (tijdens werkdagen van 9 - 12 uur) of via inluenza@favv-afsca.be.    

 
Veiligheidsmaatregelen voor houders van pluimvee
(in beschermingszone van 3 km en bewakingszone van 10 km) Ook voor onze gemeente zijn volgende maatregelen van kracht voor alle houders van pluimvee: 
  1. Alle pluimvee, hobbypluimvee en vogels, uitgezonderd loopvogels, moeten worden opgehokt of op zodanige wijze worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt.
  2. Het voederen en het drenken van pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels moet binnen gebeuren of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
  3. Het is verboden om pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.
  4. Verplaatsingen van pluimvee, hobbypluimvee, vogels en broedeieren binnen de beschermingszone zijn verboden. Dit verbod geldt niet voor de doorvoer door de zone over de hoofdwegen zonder dat er gelost of halt gehouden wordt.
  5. Verzamelingen (markten, beurzen, tentoonstellingen, prijskampen) van pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels zijn verboden.
  6. Ziektekens van vogelgriep, een verhoogde sterfte of een aanzienlijke productiedaling bij pluimvee, hobbypluimvee of vogels moeten onmiddellijk aan de LCE worden gemeld --> contactgegevens

 

Bijkomende maatregelen voor niet-geregistreerde hobbyhouderijen
(enkel in beschermingszone van 3 km)
  1. De toegang tot de rennen, volières en hokken bij hobbyhouders is verboden voor alle personen en materiaal die niet tot de inrichting behoren. De houder treft met het oog daarop alle noodzakelijke schikkingen. Dit verbod geldt niet voor:
    - de medebewoners
    - de dierenarts
    - het personeel van het FAVV en de personen die in opdracht ervan werken
    - het personeel van andere bevoegde overheden en de personen die in opdracht ervan werken
    Deze personen moeten laarzen en (over)kledij van de hobbyhouderij (wegwerpkledij en schoenovertrekken) aantrekken voordat zij een ren, volière of hok betreden en moeten alle nodige voorzorgen nemen om verspreiding van het vogelgriepvirus te vermijden.
  2.  Elke persoon die een ren, volière en hok bij een hobbyhouder binnengaat of verlaat, moet de gepaste bioveiligheidsmaatregelen in acht nemen.
 
Bijkomende maatregelen voor commerciële en geregistreerde inrichtingen
(in beschermingzone van 3 km en bewakingszone van 10 km) Er zijn bijkomende en specifieke maatregelen voor commerciële en geregistreerde inrichtingen die pluimvee houden. Die worden gecommuniceerd aan de bedrijven in kwestie door het FAVV.
op 06 maart 2025
Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP