Gemeente Stekene

De digitale meter met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak en komt Fluvius binnenkort een digitale meter plaatsen? Of overweeg je om zonnepanelen te plaatsen? Dan vraag jij je wellicht ook af hoe het nu juist zit met terugdraaiende teller, prosumententarief en digitale meter? In dit artikel kom je het allemaal te weten.

Elke Vlaamse prosument (een verbruiker die zelf energie opwekt bijvoorbeeld met zonnepanelen of een windinstallatie) kan maximaal 15 jaar gebruikmaken van het principe van de ‘terugdraaiende teller’. Die periode loopt vanaf de datum waarop je installatie werd in dienst genomen (datum op het keuringsattest). Deed je nadien nog een uitbreiding van je installatie, dan komt die niet in aanmerking.

Met het principe van de terugdraaiende teller betaal je altijd het prosumententarief. Dat wordt forfaitair berekend op basis van het vermogen van je omvormer.

Voor 31 december 2022 komt Fluvius bij alle prosumenten langs om een nieuwe digitale elektriciteitsmeter te installeren. Ook die digitale elektriciteitsmeter kan terugdraaien, maar dat gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters), wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters).
Als je oude mechanische meter wordt vervangen door een digitale meter, dan blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden.

Zijn de 15 jaar voorbij? Dan kom je vanaf 1 januari 2021 automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. In plaats van het prosumententarief betaal je dan netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet, gemeten door je digitale elektriciteitsmeter.

Je kan je distributiekosten verkleinen door je zogenaamde zelfconsumptie te vergroten. Zelfconsumptie betekent het direct verbruik, de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat jouw zonnepanelen elektriciteit opwekken.

De zelfconsumptie kan je vergroten door bijvoorbeeld een elektrische batterij te installeren of door overdag je elektrische wagen op te laden. Op die manier injecteer je minder elektriciteit op het net wanneer je een overschot hebt en hoef je minder van het net te halen als het donker is.

Sinds 1 juli 2019 kunnen prosumenten met een digitale meter ook zelf kiezen om over te stappen naar het nieuwe nettariefsysteem. Let wel: als je kiest voor het nieuwe systeem, dan kun je nadien niet meer terug naar het prosumententarief.

Klik hier voor tips om je verbruik te spreiden met een digitale meter en zonnepanelen.

Tot slot nog dit:

Indien je van energieleverancier wenst te veranderen, doe je dat als zonnepaneleneigenaar best op een moment zo dicht mogelijk tegen de jaarlijkse meteropname door de netbeheerder. De meteropname is elk jaar in dezelfde maand en je kunt dit moment niet veranderen of zelf kiezen.

Bij de jaarlijkse meteropname moet je de meterstand doorgeven en ontvang je een jaarafrekening. Verander je op een lukraak moment van leverancier, dan moet je ook een meterstand doorgeven en kan het zijn dat je één jaar geen voordeel hebt van jouw terugdraaiende teller. Je ontvangt dan immers een tussentijdse afrekening.

Als je de leverancierswissel niet goed plant, staat op die tussentijdse afrekening

  • ofwel een groot overschot van de zomer dat naar 0 herleid wordt.
  • ofwel een groot tekort van de winter dat nog niet aangezuiverd werd.

Voor verdere vragen hieromtrent kan je terecht bij de infolijn van Fluvius, van maandag tot vrijdag 8-20 uur en op zaterdag 9-13 uur, op het nummer T 078 35 35 34.

Heb je andere vragen, bv. over energiebeleidsmaatregelen, premies, renovaties,… dan kan je daarvoor terecht bij team Natuur en Milieu in het gemeentehuis - enkel op afspraak. 

Wil je naast info ook begeleiding en ondersteuning dan helpt Woonwijzer Waasland je graag verder. Contactgegevens: T 03 500 47 40, E woonwijzewaasland@interwaas.be of www.woonwijzerwaasland.be 

Ontwerp door CIBE communicatie - Ontwikkeling door LCP